..::Time Will Never Back::..

Friday, April 24, 2009

Cendol Di Parit Raja

.........
Peh... Tahun nie musim kemarau berlanjutan... Kalau kt umah tu dah macam tak nak pakai baju je.. huhuhu.. Tapi nk wat canner kn..? Dah Panas tu panas la... Kalau hujan tuh Alhamdulillah.... Tapi musim panas nie laen macm la gak.. Tak terkate panasnye... Biase time camnie solat sunat hujan ade buat... Mungkin Lapisan Ozon bumi nie dah nipis sangat... Tak dapat protect sinar UV nie daripada sampai ke bumi.. Silap-silap bumi nie dah tak lame lagi usienye..


..::cendol yang sedap::..



Time-time panas nie kadang-kadang dok umah je la.. kipas biasek la.. 24 hour terpakse gerak.. sampai dah naik Jem kipas kt dalam bilik tuh... peh.. Lagi panas la jawabnyer... Dah 2 ari pomen tak datang2... Nie yang nk marah nie Taman MELEWAR!!! Bayo lebih... Pengurusan lembap.. Hampeh! Maka.. terpaksalah Kami2 semue mencari ape yg ade kt Parit Raje Batu Pahat pd petang-petang gitu... Sedang asyik jalan-jalan... nampak la pulak gerai cendol yang kecik lagi comel kt tepi jalan.. dalam masing-masing kekeringan tekak... ape lagi! singgah la ke gerai kecik yg comel tersebut... Peh! minum cendol... pulak tu ade ABC... bedal gak la masing-masing... Almaklum la... Dalam kepanasan.... Hehehhe....

Thursday, April 16, 2009

Sarapan Di Kluang

Punye gile la juh pi sarapan kt sane.... Bukan dirancang pun tapi dah terlanjur nk ke sane... Hehe... Pagi2 pas subuh dah idea dari member ( Izham) mulanya ajak pi Breakfast dalam jam 6.30 pg la gak.. Berdua je... laen tido mampos.. Pi naik moto je, konon nk dekat2 je... Huhu.. Punye la sejuk pgi tuh.. Hehe.. Tibe ja simpang Izham tanye lak nk sarapan kt ner... Aku dengan selambe cakap kalau nk sedap pi Kluang la... Tanpe ulas lanjut, pi ja sane... Peh... Aku ingat main2 lak budak nie.. tapi die tak tau nk sarapan kt ne best... so, aku tunjukkn la jalan menuju ke sane... Tibe ja sane "Railway Station Coffee" lingkungan jam 7.30 pg... Tak payah tanye la knape ramai sangat pagi2 kt tempat breakfast nie.. Memang penuh... Mmbr aku pun trkejut la tgk punye ramai orang breakfast kt sini... Tapi dalam ramai2 tu.. nasib baik ade port... huhu.. kalau tak, jenuh nk menunggu orang abis makan... Roti Bakar paling special kt sini.. Coffee pon samer... giler chaw punyer.. Sampai mmbr aku tak puas2 lagi nk makan roti bakar tuh.. huhu... Nasik lemak jangan cite la.... 2 bungkus gak la die bedal... Lepas makan je pi jalan2 kt tepi Railway Station tuh..


..::pemandangan bandar Kluang::..





Esoknye aku digegarkn oleh budak2 yg tak dpt pi ke Kluang tuh..Peh.. Terpaksa di ikut juga pasal semue tak tau lokasi dimane... Pagi2 lagi heboh satu rumah nak pi sane.. aduiya.. Poning pale... Huru hare dibuatnyer... Tibe ja sane... baru ku teringat... Rupe-rupenyer... Khamis merupakan tertutupnya kedai.. Dah tu.. Melopong la masing-masing... Oleh kerana tak mau mengerohkan keadaan, bawak la pi kt cawangan... Nasib baik bukak.. huhu... Tapi tak leh lawan la gak cara bakar roti kt Railway Station Original... tapi budak-budak pun pelahap gak pagi2 tuh.. dah macam budak kebulur 3 ari tak makan... Bil jangan cite la... hampir- hampir seratus la gak.. Tapi sebelum datang dah gitau, makan kene banyak... kalau stakat makan sikit tu kt umah pon boleh...








..::kekenyangan::..





p/s: Roti Railway Station di bakar menggunakan kayu arang yang berkualiti tinggi.... Berbeza dengan cawangannya menggunakan pembakar elektrik..

Saturday, April 11, 2009

..:: Going Where ::..



Balik!!!!!!! Fuh! Lame dah tak balik.. Dah tak ingat umah ke..?! Hehehe.. Tapi nak balik ke rumah jalan still tak lupe... Peta tu sentiase ade je kt kepale.... Balik balik je hujan selebat-lebat macam album "Hujan".... sesak terus jalan.. Pulak tu kt Highway ade Accident.. Terok gak la... Daripada 15 minit jadik 1 jam nk sampai ke rumah... Ades.. nk ikut shortCut pun tak leh gak pasal banjir kt area situ... Make terpakse la menunggu sampai bongkah kerete tu dialihkan.. Tapi yang penting balik!!! nk jumpe Ibu and Ayah... Home Sweet Home...

p/s: balik mintak restu bah!

Wednesday, April 8, 2009

1 week before Study Week!!!

My Roomate Project...
5 April 2009, Dak2 umah ade wat projek diorang kt UTHM... Datang2 just tgk je la pe diorg wat.. hehe... Projek beliau mencipta peralatan yang boleh mengangkat barang macam kotak, almari dan lain2 yang berbentuk segi la.. kalau bulat tau la plak.. hehehe.. Tgk je la gamba tuh...



..::Gaye seorang Mekanikal::..

video
..::Ba'im wat terok::..



SIC and PROSBOC Club...

6 April 2009
, Salamualaikum! Peh! Bulan nie busy bangat nk Final Exam... Macm2 la kene standby... Ade test lagi belum dilaksanekan.. Leh tension dibuatnyer.. huhu... Tapi tu tak menghalang kami buat keje-keje riadah bile ade time free.. 1 jam cukup la.. Pulak dpt info dari Crew BP yang beliau akan adekan satu prjumpaan antare Club2 di Johor nie.. Dengar je camtuh teruje gak nk pi... Skali sekala, bile nk pi lagi.. Bawak la mmber 2 org sekali sebab de sorg nie memang nk ikot je..


..::aku di awang-awangan::..


..::pecaye tak nie ustad skolah ayer hitam?!::..

8.30 pm brkumpul macm biase... tunggu dak2 laen... Janji Melayu la kn.. Cakap jam 8 mlm.. gerak dekt jam 9 la gak... Minggu depan kasi kumpul jam 7 malam lah!! Biak awal 1 jam.. Hahaha!!! Asbestos... Gerak semue nk bagos2.. Tau la semue kete laju.. Chit!!


..::Sopi n Reza pose::..




Tibe lokasi kt Parking Carrefour BP.. masinng-masing susun lah kete kt tempat-tempat berkenaan.. Ade lak RadioCar follow.. Peh.. Soal siasat la pulak... Nasib baik Ustad meredakn keadaan.. Chayok Ustad!!!!




Dalam 15 minit Group dr JB pun sampai.. semue all group nie Saga gak.. tapi versi baru.. salamperkenalan la masing2... diorg nie Baru je tubuhkn Club PROSBOC nie.. Tahniah pade diorg.. Tapi SIC gak tak mengalah.. Hahaa.. Pasal ade gak mmber Saga kete versi baru masok kat SIC nie.. Dah kene dah... Hehe..








p/s: Balik je kt Prt Raje ade dak2 rempit.. Pastu kene kejo ngan Polis.... Hahaha!! Pejadah! Nk rempit pon kene kejo ngan Polis... Tak de strategi langsung da....

Thursday, April 2, 2009

April Fool Rai KeJatuhan Islam

SETIAP kali muncul tarikh 1 April, rakyat negara ini termasuk umat Islam beriya-iya menyambutApril Fooldengan menggemparkan sanak saudara dan rakan taulan. Selain `Hari Valentineyang sudah sinonim dengan masyarakat Islam negara ini tetapi lebih kepada soal berkasih- sayang, `April Fool’ pula menjurus kepada berseloroh. Bagaimanapun, ada cerita sedih kepada masyarakat Islam di sebalik `April Fool yang perlu dijadikan renungan dan dihentikan sambutannya. Adalah dipercayai sambutan `April Fool’ mula dirayakan ketika kejatuhan Kerajaan Islam di Sepanyol.

Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera Kristian. Penduduk Islam di Moors, Sepanyol terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan penganut Islam dari bumi Sepanyol, justeru, mereka membuat helah.

Mereka memaklumkan penduduk Muslim boleh berlayar keluar dari bumi Sepanyol dengan selamat bersama-sama barangan mereka dengan menggunakan kapal di pelabuhan. Orang Muslimin yang risau sekiranya tawaran itu suatu penipuan pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokannya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah dikemaskan lalu menuju ke pelabuhan. Pada masa itulah pihak Kristian mengambil kesempatan menggeledah dan membakar rumah penduduk Islam. Penganut Islam juga tidak sempat menaiki kapal kerana semuanya musnah dibakar.

Pihak Kristian kemudian menyerang kaum Muslimin dan membunuh kesemuanya, tidak kira lelaki, perempuan, serta anak kecil. Peristiwa berdarah yang meyedihkan itu kemudiannya diraikan tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan saja di Sepanyol tetapi juga di seluruh dunia sebagai `April Fool’s Day’. Apa yang pasti setiap kali menjelang 1 April, sesetengah orang Islam begitu taksub dengan budaya `pandang ke Barat’ menjadi begitu sibuk sekali dengan kepala mereka penuh dengan senarai mangsa untuk dipermain-mainkan.

Kepala mereka juga ligat merangka bentuk ‘penganiayaan’ yang bakal dilakukan demi memastikan mereka puas melihat muka mangsa gurauan `April Fool’ mereka merah padam kerana dipermain-mainkan. Bagaimanapun, kadang kala lawak `April Fool’ yang dilakukan boleh mencetuskan pergaduhan dan penyesalan yang berpanjangan. Malah, mengikut e-mel yang diterima penulis, seorang suami yang jahil mengenai agama, telah mengucapkan,Aku ceraikan kau dengan talak tiga” pada isterinya dengan niat untuk melawak.

Isterinya yang pada mulanya terpinga-pinga terus meraung apabila suami dengan muka selamba kemudiannya mengucapkan `April Fool’. Selepas itu, giliran suami pula meraung apabila diberitahu talak yang dilafazkan secara bergurau itu sebenarnya sudah pun jatuh dan dikira sah.

Apa yang menyedihkan ialah umat Islam di negara ini mudah mengingati sambutan pelik masyarakat bukan Islam terutama Barat tetapi lupa mengenai hari kebesaran hari di dalam Islam. Berapa ramaikah antara kita menyedari kita sebenarnya baru memasuki tahun Islam yang baru pada 15 Mac lalu. Kita kini di tahun 1423 Hijrah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...